VAJİNİSMUS NEDİR?

Kadınların korkulu rüyası olan vajinismus sadece fiziksel bir problem değil kaygı, saplantı ve kötümserliği de içinde barındırdığı psikolojik bir travmadır. Vajinismus, kadının cinsel ilişkiye girmek (penetrasyon yaşamak) istemesine rağmen, bilinçdışı kontrol edemediği kasılmalar sonucu vajinada yanma hissi oluşması ya da ağrı çekilmesi durumudur. Bu istemsiz kasılmalar, vajina çevresindeki “aşk kasları” adını verdiğimiz pelvik taban kaslarının gerginliğinden kaynaklanmaktadır. Kadın, bu kasılmaları doğrudan kontrol edemez. Hatta bu kasların cinsel ilişkiyi kısıtladığının ya da vajinanın daralmasına neden olduğunun farkında bile olamayabilir. Böyle bir durumda, partnerlerinin bilmesi gereken en önemli şey, cinsel ilişki sırasında bacakların kapanması ve kasılmalar belki de eşi istemsiz itme kadının tamamen iradesi dışında geliştiğidir. Çünkü vajinismusta, başta vajina etrafı olmak üzere tüm vücutta bir kasılma, endişe, korku, titreme, tiksinme ve panik hali olur. Kızlık zarlarının çok kalın ya da vajina girişinin dar olduğunu düşünen bir kadın, psikolojik olarak acı çekmeyi beklemektedir. Bu nedenle kendini savunma ve koruma çabasına girer. Bunun sürekliliği vajinismus teşhisinin konulmasında yeterlidir.
Bazı durumlarda vajinismus, cinsel birleşme sırasında, pek de önemsenmeyen gerginlik hissi ve yanmayla başlayıp daha sonra penis-vajina birlikteliğini engelleyebilecek şiddette ağrılara dönüşebilirken bazı durumlarda ise penis-vajina birlikteliği tamamen zor ve imkânsız olabilir. Aslında vajinismusun diğer adı tamamlanmamış ilişkilerdir. Penisin hiç bir şekilde içeriye girememesi yani vajinanın tamam kapalı olması durumunda, gerginlik hissi en üst seviyeye çıkar ve acı hissi, cinsel birleşme durdurulduğu anda biter.
 
Vajinismus Türleri
Premier (birincil) vajinismus olarak bilinen vajinal kas spazmı nedeniyle, kadının ağrısız cinsel birleşme yaşaması mümkün değildir. Premier vajinismus yaşayan kadınların çoğu hiç cinsel birleşme yaşayamamıştır veya vajinal tampon gibi şeyler kullanamazlar. Birçok çift premier vajinismus nedeniyle cinsel birleşimlerini tamamlayamaz. Bazen de vajinismus, rahatsızlığı keyif veren cinsel ilişkilerden sonra özellikle ileri yaşlarda görülebilmektedir. Sekonder (ikincil) vajinismus olarak bilinen bu durum, genellikle tıbbi durumlarda, travmatik olaylar sonucunda, doğum sonrası ya da yaşam değişimi (menopoz) nedeniyle görülebilmektedir.
 
Vajinismus Tedavi Edilebilir
Nedenleri çeşitlilik gösterse de, vajinismus cinsel işlev bozukluğu %100 tedavi edilebilir. Başarılı bir vajinismus tedavisi çoğu zaman ilaç, hipnoz ya da başka bir karmaşık teknik gerektirmez ve cinsel terapiyle çok kolaylıkla çözümlenebilir. Cinsel terapistin önerdiği programa uyulduğu takdirde, acısız, ağrısız ve keyifli bir cinsel hayata çift ulaşabilir.

0 yorum:

Yorum Gönder